Focus rebound

Een enkele keer loopt een leerling vast in de gewone schoolomgeving. Dit kan gebeuren door het gedrag van de leerling, maar ook bijvoorbeeld bij het weer langzaam terugkeren naar school na een periode van ziekte, verzuim of thuiszitten. Als de ondersteuning op school ontoereikend blijkt te zijn, kan reboundvoorziening ‘Focus’ een tijdelijke ‘time out’ plek te bieden. Focus is een reboundvoorziening die samen met het samenwerkingsverband Qinas en het Erfgooiers College is opgezet voor onze leerlingen. Deze voorziening bevindt zich op de Nieuwe ’s Gravelandseweg in Bussum.

Bij Focus kunnen leerlingen in een rustige setting en met intensievere begeleiding aan hun persoonlijke ontwikkeling, problematiek en aan hun schoolwerk werken. Deze periode is gericht op het goed in beeld brengen van de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de leerling en, hieruit voortvloeiend, handelingsadviezen voor de docenten. De leerling doorloopt een op maat gemaakt traject van 10 à 12 weken in een groep van maximaal 10 leerlingen. De insteek is dat de leerling daarna weer terugkeert naar de huidige school; de leerling blijft tijdens het traject ook gewoon ingeschreven op die school. In uitzonderlijke gevallen kan een langer traject worden aangeboden of wordt geconstateerd dat de leerling in een andere klas, op een andere school of in een andere vorm van onderwijs beter op zijn/haar plek zal zijn. In dat geval zoekt Focus samen met de leerling en de ouders naar een passender plek.

Zodra één van de Volant-scholen overweegt om Focus in te gaan zetten voor een leerling, worden leerling en ouders hiervan op de hoogte gesteld en meegenomen in het proces. Vanuit Focus kan er eerst preventieve ambulante begeleiding geboden worden op school. Wanneer dit niet voldoende effect lijkt te hebben, kan worden overgegaan tot plaatsing op Focus. Het uiteindelijke besluit om een leerling op Focus te plaatsen wordt genomen door een team, bestaande uit onder andere de zorgcoördinator van de school en twee orthopedagogen van Focus.

Wanneer de leerling geplaatst wordt op Focus, worden samen met de leerling, zijn/haar persoonlijke coach en de ouders persoonlijke doelen opgesteld waaraan tijdens het traject op Focus gewerkt wordt door middel van trainingen en activiteiten. Deze doelen worden beschreven in een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). De coach en de leerling werken nauw samen aan deze doelen en maken hier binnen hun individuele coachingsgesprekken afspraken over. De zorgcoördinator en orthopedagoog houden het proces dat op Focus doorloopt in de gaten en sturen waar nodig bij. De coaches (ondersteund door een onderwijsassistent en waar nodige externe experts) helpen de leerling daarnaast de leerstof bij te houden, zodat hij/zij geen achterstand oploopt.

Focus informeert de school over de voortgang en betrekt de school bij de tussentijdse evaluaties. Terugstroom, uitstroom en/of doorstroom vindt altijd plaats in overleg met ouders, de leerling en de school.

Meer over Focus is te lezen op de website van Qinas: